Jobstudenten tellen voortaan in uren!

Vanaf 1 januari dit jaar mag je 475 uren per jaar werken als jobstudent aan een verlaagd belastingtarief, je betaalt enkel een solidariteitsbijdrage. De berekening is vanaf die datum dus niet meer in dagen (50) maar in uren.


Jouw voordeel

Door in uren te rekenen in plaats van dagen kun je nu dus meer werken aan de verlaagde bijdrage van 2,71 procent in plaats van de normale 13,07 procent belasting. Maar waarschijnlijk ga je het verschil niet merken. Nog geen 2% van alle jobstudenten kwam aan zijn 50 dagen. 

En voor de baas?

Het grootste voordeel is voor de werkgever. Die betaalt voor studentenarbeid maar 5,42 procent aan de sociale zekerheid. Werkgevers zijn niet verplicht bij hun aangifte het begin- en einduur door te geven, in tegenstelling tot bij andere flexi-jobs. Ook de exacte dagen waarop je zal werken moeten niet van tevoren gemeld worden. Alleen bijvoorbeeld een opgave van ’20 uur in het volgende kwartaal’ is al voldoende. Het wordt dus mogelijk een jobstudent voor slechts een uur aan te geven, wat niet mag. De minimale duur van een tewerkstelling is 3 opeenvolgende uren, behalve dan in de horeca. Er is dus weinig controle mogelijk wat de kans op misbruik van het systeem vergroot. Jobstudenten zijn op deze manier wel makkelijker uit te buiten. Neem voor meer info contact op met de lokale Magik? medewerker in jouw buurt!  

Hoeveel heb ik al gewerkt?

De tel kwijt? Weet je niet meer hoeveel uren je al hebt gepresteerd?
Geen nood, de overheid ontwikkelde de student@work-tool waarmee je exact kan nagaan hoeveel je reeds werkte en hoeveel uren je nog aan de slag kan.

Een link naar de tool vind je hier

Contact

  • Els Rits - administratief medewerkster - 02 289 01 50