Cohousing, het nieuwe wonen

Het nieuwe zit dan vooral in het woord cohousing, want op zich is het met meer mensen een huis delen natuurlijk niet heel vernieuwend. Cohousing is een verzamelnaam voor verschillende woonvormen waarbij het er om gaat dat bewoners wel onder eenzelfde dak wonen maar niet uit hetzelfde gezin komen.


Je spreekt bij cohousing met elkaar af wat je allemaal gezamenlijk deelt en wat niet. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een gemeenschappelijke keuken, tuin of fietsenstalling maar ook aan het delen van de gemeenschappelijke kosten of aan een afsprakenlijstje over onderhoud. 

Als je tot voor enkele jaren terug aan cohousing deed en daarbij een uitkering had, kreeg je van de RVA het statuut van ‘samenwonend’ toegekend. Niet eerlijk volgens sommigen van die cohousers die vervolgens de stap naar de rechter hebben gezet om het statuut van ‘alleenwonend’ te verkrijgen. Het statuut van ‘samenwonend’ is financieel ongunstiger. Waar het eigenlijk om draait is dat samenwonen niet altijd samenwonen betekent. De rechtspraak gaat hier nu in mee. Het statuut ‘samenwonend’ past niet als je alleen maar gemeenschappelijke ruimtes of kosten deelt en misschien je medebewoners zelfs helemaal niet kent. Dan ben je alleenwonend. Het statuut ‘samenwonend’ past alleen als er sprake is van solidariteit tussen de bewoners en je bijdrage afhankelijk is van hoeveel je per maand kunt missen.  

Contact

  • Els Rits - administratief medewerkster - 02 289 01 50