Jonge werknemers stellen 30-urige werkweek voor.

Nu is je schoolweek zo’n 30 lesuren per week. Redelijk doenbaar. Maar wacht tot je aan het werk gaat. Dan kan je werkweek, afhankelijk van de sector waarin je werkt, maar zo ineens 48 uur bedragen. 38 uur is de wettelijke arbeidsduur, maar in veel beroepen wordt er veel meer gewerkt.


Stel je voor

Nu is je schoolweek zo’n 30 lesuren per week. Redelijk doenbaar. Maar wacht tot je aan het werk gaat. Dan kan je werkweek, afhankelijk van de sector waarin je werkt, maar zo ineens 48 uur bedragen. 38 uur is de wettelijke arbeidsduur, maar in veel beroepen wordt er veel meer gewerkt. Denk alleen maar al eens aan de horeca. 

Minder werken, alleen maar voordelen

Niemand wil werken tot hij erbij neervalt. En toch wordt de werkdruk steeds groter. Wij denken dat het anders moet. Een kortere werkweek levert alleen maar voordelen op

  • meer tijd voor jezelf, betere work-life balance, minder stress
  • betere gezondheid
  • gelijke taakverdeling man / vrouw

Hoe zit het nu?

Nu zijn er al mogelijkheden om deeltijds te werken. Bijvoorbeeld om er een studie bij te doen of voor kinderen te zorgen. Alleen ga je er dan financieel wel op achteruit. En het zijn meestal vrouwen die ervoor kiezen om minder te gaan werken, dus die lopen ook nog eens het grootste risico om kansen om vooruit te komen op het werk te missen. En dat is toch jammer van alle moeite die je in je mooie diploma hebt gestoken. 

Minder pensioen

Werknemers die deeltijds hebben gewerkt krijgen minder pensioen, meestal dus ook weer vrouwen. Oudere werknemers die op het einde van hun loopbaan graag wat minder uren willen draaien leveren hiervoor ook loon en pensioen in. Dus voor velen is minder gaan werken gewoon financieel niet haalbaar. 

Meer tijd voor jezelf

Daar wordt iedereen blij van. En zeker als je er niet zelf om moet vragen, of ervoor moet betalen. Wij denken dat dat kan. Minder stress, een taakverdeling in het huishouden zoals ieder die wil, tijd voor leuke hobby’s en sociale relaties. Meer tevredenheid leidt tot een betere gezondheid. En een betere gezondheid leidt tot een hogere productiviteit en minder uitval door ziekte. 

Minder werkloosheid

Een daling van de werkloosheid is waarschijnlijk omdat het werk over meer mensen kan worden verdeeld. Natuurlijk is niet iedereen uitwisselbaar, maar met wat creativiteit moet er veel mogelijk zijn. Tegenstanders zullen zeggen dat het werk niet altijd op te delen is. Maar ook hier kan eens goed over nagedacht worden. We vragen daarom een grondige studie en niet in het minst van de goede voorbeelden uit het buitenland. 

Individueel of voor iedereen?

Dan kiezen wij toch voor iedereen. Alleen dan heeft iedereen gelijke rechten en is het niet afhankelijk van de goodwill van je baas. Want die vindt misschien dat een vrouw best minder mag gaan werken maar dat deeltijds werken voor mannen in dezelfde functie absoluut onmogelijk is. 

En wie gaat dat betalen?

Het hele systeem van minder werken gaat al leiden tot een hogere productiviteit. Maar daarnaast zijn er nog veel kanten aan het hele verhaal waar de economen onder ons eens naar kunnen kijken. Bijvoorbeeld door werkgevers minder belasting te laten betalen voor personeel in ruil voor een kortere werkweek en meer werkgelegenheid. En daar worden jongeren ook weer beter van!